Diversiteit - Kaije Feenstra

De levenslange passie voor tekenen van Kaije Feenstra schijnt door in haar werk, herkenbaar in vloeiende lijnen en duidelijke articulatie van vorm, zowel in tekeningen als in driedimensionale objecten. Haar liefde voor de diversiteit van de natuur in kleur, textuur en vorm en haar interesse voor biologie en natuurwetenschappen zijn ook inherent aan haar kunstpraktijk. Met haar werk onderzoekt ze de banden die mensen met elkaar en aan de natuur verbinden. Ze legt verbanden tussen natuur, kunst en wetenschap en ontdekt gelijkenissen. Een voorbeeld hiervan is haar gebruik van spiraalvormige kronkels als beeldend element in de weergave van krullende plantenstengels, in een ruggengraat-achtige draadsculptuur en in de keramische tong van een miereneter. Dit onderstreept een onderlinge verbondenheid in zowel de natuurlijke wereld als in haar werk.

In een onlangs afgerond project, potloodenkoffie, heeft ze potlood, aquarel en koffie gebruikt om haar ongefilterde ideeën, inspiraties en observaties op papier te zetten.
In deze tekeningen vangt ze vluchtige momenten of juist het trage verloop van de tijd in de natuur op. Vogels, bomen en andere natuurlijke elementen verweven zich met menselijke silhouetten. Omdat het tekenen een zeer directe medium is, leidt een spontaan idee snel tot realisatie. Soms voegt de sepia kleur van koffie een nostalgisch gevoel toe aan de tekeningen, die het idee van de natuur als een klankbord voor onze gevoelens en herinneringen benadrukt.

De werk van Feenstra heeft zich over de tijd geëvolueerd van een tweedimensionale expressie naar een sculpturale en tactiele kunstpraktijk, waarbij elementen zoals balans, geometrie en structuur de basis van haar beeldtaal vormen. De lichamelijkheid van het werken met vezels, draad en keramiek is een essentieel onderdeel in het vormgeven van haar ideeën. Ze combineert haar oorspronkelijke ideeën met elementen van het toeval en het plezier van de verrassende variaties, die soms een gevolg zijn van het proces.

Ze werkt momenteel langs twee parallelle lijnen; een van hen is een vormonderzoek van dichotomieën zoals geometrische/organische vorm, lichtheid/gewicht en positieve/negatieve ruimte in abstracte wandsculpturen en installaties. In deze werken gebruikt ze verschillende soorten textiel, touw en koord samen met vierkante blokken van met stof bekleed hout als contragewicht voor de vloeiende, organische vormen. Deze werken zijn vaak meditaties over de eigenschappen van touw en koord, die twee van haar geprefereerde materialen zijn. Touw en koord kunnen op zichzelf staande objecten zijn of functioneren als lijnen in de ruimte. In sommige werken concentreert Feenstra zich op de formele kwaliteiten van lijnen - bijvoorbeeld in roosters of netten - en in anderen geeft ze hen body en volume door ze te ontrafelen of te knopen. De werken zijn opzettelijk open om de kijker uit te nodigen om op zoek te gaan naar hun eigen persoonlijke betekenis en een eigen dimensie toe te voegen.

Parallel aan deze werkserie is een meer speelse reeks van werken; series van organische en figuratieve sculpturen, poëtisch gebaseerd op de evolutietheorie van Darwin. Eén van deze series, Stammen, presenteert groepen van figuren in tableaus refererend aan de verschillende aspecten van de evolutietheorie. De figuren zijn gemaakt van canvas en gevuld met grit en elk onderscheidt zich van de anderen, uniek ondanks dat ze deel zijn van een serie. Ze hebben allemaal verschillende karakteristieken en de kijker schrijft snel persoonlijkheden en menselijke eigenschappen aan hen toe. De figuren zelf zijn aan het evolueren, er ontkiemen oren van garen en ogen van keramiek. Ze vertellen verhalen over natuurlijke systemen binnen een kader van sociale contexten. Het werk is een continu proces, een symbool van de cycli van het leven en de krachten van groei en verandering in de natuur en in menselijke omstandigheden, of men verenigd is in groepen of alleen staat.

Door haar veelzijdig werk nodigt Kaije Feenstra de kijkers uit om de vormen, texturen en energie, die haar composities vullen, te verkennen en hun eigen verbindingen naar de grotere wereld te overwegen; mensen maken deel uit van de enorme diversiteit van de natuur, we zijn gemaakt van dezelfde basiselementen als alles om ons heen. Feenstra toont ons dat we allemaal uit hetzelfde hout zijn gesneden en uit hetzelfde doek zijn gemaakt.